Nina Hodzic

Nina Hodzic, Director ESG at Allianz Global
copyrights: Sander Nieuwenhuys

Mijn eerste dag op het TVWO. Zenuwslopend! Ik ken helemaal niemand, mijn Engels is nog lang niet op het niveau van andere leerlingen, laat staan Nederlands. Waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen?

Gelukkig viel er een grote last van mij af, want ik werd met open armen ontvangen. Tegelijkertijd werd ik ook in het diepe gegooid. TVWO was absoluut niet te vergelijken met de internationale schakelklas, waar uit ik in de 3e klas instroomde op het TVWO. Er waren veel nieuwe vakken en projecten, het tempo lag hoog en de ambitie van de school was groot. Het ging duidelijk om het bieden van uitdagend onderwijs in een stimulerende omgeving.

Ik was nog maar kort in Nederland. Ons gezin was naar Nederland gekomen omdat het onrustig was in voormalig Joegoslavië. Wij waren op bezoek bij mijn tante, die al jaren in Nederland woonde, en wij gingen ervan uit dat de situatie snel opgelost zou worden en dat wij spoedig terug konden keren naar ons huis. Maar de situatie werd alleen maar erger. Binnen no time werden de grenzen afgesloten: er woedde oorlog in Bosnië en Hercegovina. Van de ene op de andere dag werden wij vluchtelingen. Het leven van mijn ouders, mijn zus en mij stond volledig op z’n kop. Maar het leven ging door, we moesten er het beste van maken.

Het duurde een tijdje voordat mijn ouders een baan konden vinden, dus de extra bijdrage voor het TVWO konden ze helaas niet opbrengen. De schoolleiding vertelde ons dat wij ons daar helemaal geen zorgen over hoefden te maken, omdat een aantal ouders dit al hadden geregeld. Zonder de vrijgevigheid van deze mensen en velen anderen die potentieel in me zagen is het maar de vraag of ik vandaag de dag zou zijn waar ik ben.

Het TVWO heeft voor mij vele deuren geopend en dat geldt natuurlijk ook voor andere oud-leerlingen. Het bereidt je voor op de toekomst. Je leert niet alleen het beheersen van een andere taal maar ook improviseren, creatief zijn en kritisch denken. Dat krijg je allemaal mee tijdens vakken zoals drama, filosofie en kunstgeschiedenis. Er zijn geen grenzen, die bestaan alleen in je eigen hoofd. Verschillende stages en studietrips stimuleren je om ondernemend, flexibel en open-minded te zijn. Ik heb in Ierland traditioneel leren dansen, masterclasses Einsteins relativiteitstheorie aan de universiteit gevolgd, gedichten geschreven en in toneelstukken gespeeld. Hoe inspirerend is dat!

Mijn stage bij ABN Amro in Düsseldorf was een van de hoogtepunten, net als het spelen van een dame van lichte zeden in het toneelstuk Die Dreigroschenoper van Bertold Brecht. Ik heb nog steeds contact met Verena, de oud-leerlinge van de Maria Wächtler Schule uit Essen (Duitsland) met welke wij een scholenuitwisseling hadden. Het TVWO vormt je tot wereldburger. Tijdens mijn studie econometrie ben ik in Australië op studie-uitwisseling geweest, iets waarbij ik met mijn IB Engels diploma een streepje voor had Zo’n ervaring in het buitenland had ik niet willen missen en zou ik iedereen aanraden.

Je weet nooit wat er in het leven kan gebeuren. Toen ik klein was had ik mij nooit kunnen indenken dat ik zou vluchten voor een oorlog of dat er überhaupt oorlog zou kunnen uitbreken in Europa. Toch is dat gebeurd. Het leven zit vol verrassingen, aangename verrassingen, maar ook minder aangename. Laten we ons met z’n allen meer proberen te verplaatsen in anderen, meer medeleven tonen en anderen de hand uitsteken.

Er wordt vaak gedacht dat als je maar hard genoeg werkt dat je dan alles kan bereiken in het leven. Helaas is de realiteit anders. Niet iedereen heeft dezelfde kansen. Ik had geluk dat mijn ouders mij altijd stimuleerden en steunden en dat er andere mensen om mij heen waren die mijn talenten en potentieel zagen.

Nog steeds ben ik heel dankbaar dat ik deze mooie kans heb gekregen en nu in staat ben zelf ook wat terug te doen. Ik werk tegenwoordig in Duitsland op het gebied van duurzaam beleggen en reis de hele wereld rond. Het is een mooi vakgebied, waarbij ik in mijn dagelijkse werk een positieve bijdrage kan leveren aan een betere toekomst en een duurzamere wereld. Ik werk ook met jongeren die veel interesse tonen in dit onderwerp en ik zet mijzelf graag in als mentor. Laten we de wereld samen mooier maken!